میتوان تصور کرد روزی را که گیربکسهای دستس نیز مانند فلاپی دیسکها و نوارهای کاست، به خاطرهها بپیوندند و این پیشرفت علم میباشد که منطقی است. و به میزان پیشرفت تکنولوژی، گیربکسهای اتوماتیک نیز پیشرفت کرده و قابل اطمینانتر و کاراتر میشوند و ضعف آنها به مرور برطرف میشود. گیربکسهای اتوماتیک در دو نوع DCT (گیربکس با کلاچ دوگانه) و CVT (گیربکس متغیر پیوسته) شناخته شده میباشد.
گیربکسهای ضریب متغیر پیوسته (CVT) در اوج تکنولوژی، ساده و کارآمد هستند. البته این سادگی و کارآمدی خسته کننده نیز هست و دندهها همیشه در دور موتور خاصی تعویض میگردند. برای همین، برخی کمپانیها برای این گیربکسها قابلیت تعویض دنده به صورت دستی را فراهم کردهاند که اغلب توسط اهرمهای پشت فرمان صورت میگیرد و پدل شیفتر (Paddle Shifter) نام دارند. با استفاده از پدل شیفتر در دور موتور دلخواه خود میتوانید دند را تعویض کنید و هیجان و لذت رانندگی را به خوبی تجربه کنید.
عملکرد گیربکسهای دارای کلاچ دوگانه (DCT) بسیار شبیه به گیربکسهای دستی میباشد و در آن دو کلاچ مجزا و چرخدندهها همگی به صورت هیدرولیکی باهم درگیر میشوند. یک گیربکس DCT واقعی مجهز به پدل شیفتر، در صورت قرارگیری دروضعیت "دستی" (Manual)، دقیقاً عملکردی شبیه به گیربکس دستی معمولی خواهد داشت. این یعنی زمانی که توقف میکنید، کلاچها خلاص شده و اتومبیل برای حرکت مجدد نیاز به فرمان راننده دارند و به لطف تکنولوژی جدید دندهها با سرعت و دقت بیشتری تعویض میگردند. حال میپرسیم چرا بهتر است تا خودروهای امروزی مجهز به پدل شیفتر باشند؟
اولین دلیل آن این است که راننده را وادار میکند تا برای تعویض دنده، همواره دستهای خود را روی فرمان نگه دارد. تا به حال چند نفر را دیدهاید که در حال رانندگی دستان خود را روی غربیلک فرمان در حالت ساعت 11:05 و یا در حالت ساعت 7:25 قرار دادهاند یا اصلاً یک دست خود را روی کنسول گذاشتهاند و این در حالی است که حالت صحیح قرارگیری دستان راننده به روی فرمان حالت ساعت 10:10 است. برای استفاده از پدل شیفتر شما مجبور هستید تا دستان خود را در حالت صحیح 10:10 روی فرمان قرار دهید و بالطبع رانندگی ایمنتر و تسلط بیشتری خواهید داشت.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
حسن دیگر استفاده از پدل شیفتر، حذف اهرم تعویض دنده و خلوت شدن کنسول وسط است. اکثر قسمتهای خودروهای امروزی به صورت الکترونیکی کنترل میشوند و خلوت شدن کنسول وسط علاوه بر زیبایی داخل خودرو، فضای کافی برای قرارگیری دکمههای کنترل کننده قسمتهای مختلف خودرو ایجاد میکند. مزیت دیگر آن این است که رانندگی را آسان میکند و دیگر نیازی به حفظ کردن نحوه تعویض دندهها در گیربکسهای دستی نیست. و مانند گیربکسهای اتوماتیک معمولی نیز محدودیتی در تعویض دنده در دور موتور دلخواه خود ندارید. امیدواریم با ارائه این مطلب اطلاعات جامعی را در اختیار شما کاربران گرامی قرار داده باشیم. همواره ما را از نظرات خود بهرهمند سازید.